Ders İçerikleri


MIM 790 Tez Çalışması (0+0) 30

Tez protokolündeki konu ve alanlar

 

MIM 780 Seminer (0+2) 7,5

Öğrenciler ilgi alanlarını belirler, literatürü gözden geçirir, değerlendirir, araştırma sürecini planlar ve çalışmalarını raporlar.

 

FBE 722 Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği (3+0) 7,5

Bu ders kapsamında araştırma kavramı ve yayın etiğine uygun bilimsel çalışmalar için kavramsal ve uygulamalı araçlar işlenir. Öğrencilerden bir araştırma problemini tanımlanmaları; varsayımlar oluşturmaları, bilimsel etik kurallarına uyarak ve veri toplama yöntemlerini kullanarak veri çözümleme ve değerlendirme yapmaları; araştırma sonuçlarını rapor, bildiri, makale yazım yöntemlerine uygun hale getirmeleri beklenir.

 

SEÇMELİ DERSLER

 

MIM 702 Mimari Tasarım İlkelerinin Farklı Mekânsal Oluşumlarda İrdelenmesi

(3+0) 7,5

Bu dersin kapsamı içerisinde mimari tasarım kriterleri ve mekânsal değerler bütün olarak ele alınmaktadır. Mekânsal niteliklere etkiyen faktörlerin mimari tasarım ile ilişkileri incelenmektedir. Öğrencilerden, mimari tasarım ilkeleri ve mekân ilişkisine etkiyen değişkenlerin çok yönlü olarak ele almaları beklenmektedir.

 

 

MIM 703 Toplumsal Yapı Mekânsal Yapı Etkileşimi (3+0) 7,5

“Toplumsal Yapı Mekânsal Yapı Etkileşimi” dersi kapsamında mekânsal değerlerin ortaya çıkmasındaki toplumsal yapı dinamiklerinin rolü analiz edilecektir. Öğrencilerden, toplumsal dinamiklerin mekânsal oluşumlara etkime durumlarının ve biçimlerinin detaylı olarak irdelenmesi beklenmektedir.

 

MIM 704 Mimari Tasarıma Yenilikçi Yaklaşımlar (3+0) 7,5

Teknoloji ile birlikte mimari tasarımda gelişen yenilikçi yaklaşımları binalar ve mimari okumalar üzerinden tartışmayı amaçlayan bir derstir. Öğrencilerin güncel mimarlık pratiğinin teknoloji ile ilişkisi konusunda farkındalık kazanmalarını ve yapılı çevreye analitik ve sorgulayıcı bir gözle bakmalarını sağlamaya yönelik olarak mimari tasarım analiz yöntemlerini ve uygulamalarını konu alır.

 

MIM 705 Hesaplamalı Tasarım Kuram ve Uygulamaları (3+0) 7,5

Bu ders, bir tasarım yöntemi olarak hesaplamalı tasarımın kuramsal alt yapısını, bu konudaki analog ve sayısal yaklaşımları ve güncel hesaplamalı tasarım uygulamalarını konu alır. Algoritmik ve parametrik tasarım, üretken sistemler, doğadan esinlenmeli tasarım, performansa dayalı tasarım, tepkimeli mimarlık, bilgisayar destekli üretim gibi hesaplamalı tasarım konuları ilgili okumalar ve uygulanmış projeler üzerinden tartışılır.

 

MIM 706 Mimari Tasarımda Sosyal Bağlamlar (3+0) 7,5

Ders, temel insan hakları ve yaşam özgürlüklerinin korunmasına yönelik mimari tasarım alanında sorumlu olan profesyonellerin bilgi, farkındalık ve deneyimlerini artırmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında mekânın sosyal bağlamlarla kapsamlı ilişkisinin sorgulanması, sosyal hak ve özgürlüklerin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik ihtiyaçlara cevap verecek mimari ve kentsel tasarım çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını teşvik etmeyi hedeflemektedir.

 

MIM 707 Mimari Tasarımda Esneklik (3+0) 7,5

Bu ders kapsamında, mimarlıkta esnek mekân oluşturulması için kullanılan sistemlerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, farklı tasarım önerileri geliştirilerek mekânsal avantajları incelenecektir. Öneri sistemlerin yapılabilirliği açısından yapı malzemeleri, taşıyıcı elemanlar, kapasiteler, yükler ve sistem detayları araştırılacaktır.

 

MIM 708 Geleneksel Türk Konutu Mimarisi ve Mekan Özellikleri (3+0) 7,5

Bu derste Kültürel Miras, Tarihi Çevre ve Kırsal Mimari konuları ele alınacaktır. Kırsal mimari mirasın ve içinde yer aldığı tarihi çevrelerin özgün niteliklerinin belirlenmesi, bu özgün niteliklerin korunmasına yönelik alınacak önlemlere karar verilmesi amaçlamaktadır. Ders kapsamında, kırsal mimari mirasın oluşumunda rol oynayan kültürel ve coğrafi özellikler, gelenekler, iklim, doğal çevre gibi verilerin incelenmesine ve kırsal mimari mirasın belgelenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Öğrencilerin, kültürel mirasın korunmasıyla ilgili yasal düzenlemeleri göz önüne alarak kırsal mimari mirasın korunmasına yönelik tespit ve uygulama çalışmaları yapmaları beklenmektedir.

 

MIM 709 Koruma Kuramı ve Tarihi Çevre Koruma Uygulamaları (3+0) 7,5

Bu ders kapsamında Koruma konusunda tarih boyunca oluşturulan yaklaşımlar, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ele alınacaktır. Bu düzenlemeler ışığında tarihi çevrelerin korunabilmesi ve yaşatılabilmesi amacıyla bütüncül koruma uygulamaları incelenecektir.  Koruma konusunda uzmanlaşmak isteyen meslek insanlarının tarihi çevre konusunda donanımlarını artırmak, tarihi çevre koruma yöntemlerini öğretmek dersin amacını oluşturmaktadır.

 

MIM 710 Tarihi Çevrelerde Yeni Yapı Tasarımı (3+0) 7,5

Bu ders kapsamında Dünya’da ve Türkiye’de tarihi çevrelerde tasarlanmış yeni yapılara ilişkin araştırmalar gerçekleştirilecektir. Tarihi çevrelerde yeni yapı tasarım süreçlerini etkileyen ilgili yasal düzenlemeler, tarihi kentsel bağlam, tasarım alanı özellikleri, yeni yapı işlevleri incelenecektir. Bu başlıklar altında yapılan incelemeler doğrultusunda yeni yapı tasarımlarının oluşum süreçleri belirlenecek olup sonuç ürünü olarak tarihi kent bağlamında yeni yapım tasarım önerisi geliştirilmesi beklenmektedir.

 

MIM 711 Kırsal Mimari Miras ve Kırsal Alanların Sürdürülmesi (3+0) 7,5

Bu ders kapsamında somut kültürel miras değeri taşıyan kırsal alanların, tarihi, coğrafi, topografik, demografik özellikleri ile birlikte şekillenen kırsal yerleşim düzeni ve mimarisinin belgelenmesi ve incelenen kırsal alanın varlığını sürdürmesi adına önerilerin sunulması planlanmaktadır. 

 

MIM 712 Orta Asya Türk Sanatı ve Mimarisi (3+0) 7,5

Ders kapsamında Orta Asya Türk sanatı ve mimarisi hakkında bilgi sahibi olunması ve estetik inceleme yapılması amaçlanmaktadır. Derste, Orta Asya Türk sanatı ve mimarlığının gelişim safhaları, oluşma süreci ve gelişimi incelenecektir.

 

MIM 713 Mimarlıkta Mekân, Işık ve Anlam (3+0) 7,5

Bu dersin kapsamında Mekânda ışığın mekânsal, yapısal ve anlamsal yönü tartışılacak ve mimarlık tarihinde farklı kültür çevrelerinde Mekân-ışık ilişkisi analiz edilecektir. Öğrencilerden Mekânda, doğal ışık dağılımı açısından analiz ve değerlendirme yapmaları beklenmektedir.

 

MIM 714 Enerji Etkin Yapı Tasarımı (3+0) 7,5

Dersin amacı, Mekân kullanıcılarının konforu ve bina enerjisi için tasarım çözümlerini iyileştiren iş akışları ve performans ölçümleri geliştirerek mevcut mimari pratiği geliştirmektir. Bu alanda ilgili araştırmacıları, profesyonel girişimcileri teşvik etmektir. Binaların kent ve yapı ölçeğinde konumlarına göre enerji performans ve potansiyellerini bilimsel prensipler ve simulasyon teknolojileri ile çalışmaktır. Konforlu yapılar ve kentsel alanlar tasarlama, çeşitli teknolojilerin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirme, yapı kullanımlarında enerji strateji ve etüdleri hazırlma, profesyonel girişimcilik becerileri kazandırmaktır.